שימושים מקוונים – אינטרנט וסלולר במזרח התיכון
בשנת 2011 נחשפנו שוב לעוצמתו של האינטרנט ככלי ליצירת שינויים חברתיים ופוליטיים באזורנו בפרט ובעולם בכלל. לא לחינם היה האינטרנט מועמד, מזה שנתיים רצופות, לפרס נובל לשלום.
אולם מה אנו יודעים אודות האינטרנט והסלולר במזרח התיכון ? בשל אופיו הריכוזי והמסוגר – חברתית ופוליטית – של האזור נדמה כי הטכנולוגיה זרה לו, אך "אביב העמים הערבי" הדגיש את מקום הטכנולוגיה בכלל והאינטרנט בפרט כבמה ליצירת שינויים גם ובעיקר באזורים מדוכאים. עיון בנתונים שונים אף מרחיב את היריעה בתחום זה ומגלה תמונה מפתיעה למדי.
שיעור חדירת האינטרנט למזרח התיכון עומד על 33.5%, בכ-3% גבוה יותר מהממוצע העולמי. זאת למרות ששיעור משתמשי האינטרנט באזור הוא סך הכל כ-3% מסך המשתמשים בעולם. נתונים מפתיעים נוספים מגלים כי באיראן שיעור חדירת האינטרנט עומד על כ-47% למרות ההגבלות השלטוניות החמורות על חופש הפרט והביטוי – הפיזי והמקוון. כמו גם מספר מדינות, מרביתן במפרץ הפרסי, אשר שיעור חדירת האינטרנט בהן עבר את ה-50% ואף למעלה מכך.
מנגד, קיימות מדינות, דוגמת עראק ותימן, אשר טרם החלו למצות את פוטנציאל האינטרנט בקרבן. לכך יש סיבות שונות: תשתית כלכלית, טכנולוגית, תקשורתית. צורך בהון אנושי מתאים ובכלל זה ידיעת קרוא וכתוב בשפה המקומית ובאנגלית. זאת לצד הגבלות שלטוניות שונות על שימוש חופשי באינטרנט בשלל אמצעים; חוקתיים, כלכליים, טכנולוגיים, דתיים ועוד.
לצד שינויים חברתיים ופוליטיים, משמש האינטרנט לשלל מטרות יומיומיות: מחקר שנערך גילה כי כשני שליש מהצרכנים במזרח התיכון משתמשים באינטרנט לשם בדיקת מוצרים ושרותים. שליש מהצרכנים אף רוכשים מוצרים בצורה מקוונת בעיקר לפנאי: רכישת כרטיסי טיסה, מלונות, ספרים ועוד. על העניין הגדל של הסחר המקוון תעיד העובדה כי כ-39% מאלו אשר אינם מבצעי רכישות מקוונות, מתעתדים לעשות כן. אולם עדיין קיים חשש (בקרב 43%) מפני רכישות מקוונות בשל חוסר אמון בשיטת התשלום המקוונת.
בנוסף לרכישות מקוונות, משמש האינטרנט בעיקר לצרכי תקשורת ופנאי: הרשתות החברתיות מהוות הזירה המקוונת הפופולאריות ביותר עבור משתמשי האינטרנט במזרח התיכון – 88% ממשתמשי האינטרנט מצויים ברשתות החברתיות על בסיס יומי, כאשר 98% ממשתמשי האינטרנט פעילים בפייסבוק.
הסלולר נפוץ אף הוא בקרב מדינות האזור, יותר מהמקובל לחשוב; במחקר שנערך עלה כי כמחצית ממשתמשי הסמארטפונים במזרח התיכון משדרגים את מכשירם כל חצי שנה, ו-70% כל שנה. 54% מחסרי הסמארטפון מעידים כי הם עתידים לרכוש אחד כזה במהלך השנה הקרובה.
95% מבעלי מכשירים אלו הורידו אפליקציות שונות למכשירם ו-53% אף ירכשו אפליקציות.
כמו באזורים אחרים, גם משתמשי הסמארטפונים במזרח התיכון מעוניינים בפנאי ובנוחות: 73% אוהבים אפליקציות המקלות על החיים ו-57% מהמשתמשים מתעניינים במשחקים. כאשר 62% מבעלי מכשירים אלה יעדיפו אפליקציות בשפה האנגלית.
בנוסף, 51% משתמשים בסמארטפון במשך היום כולו.
אכן, הנתונים מגלים עליה עקבית ברכישת טלפונים סלולריים בכלל וסמארטפונים בפרט במזרח התיכון במהלך השנה האחרונה. מעניין להיווכח כי המאבק הקיים בין מערכות ההפעלה אנדרואיד ואפל טרם הגיע למזרח התיכון; ברבעון הראשון של שנת 2011, שלטה באזור מערכת ההפעלה Symbian (56.4%) ולאחריה זו של BlackBerry (26.8%), ורק לאחריהן הרחק מצויות אנדרואיד (10%) ו-iOS (6.8%).
77% מבעלי הטלפונים הסלולריים משתמשים בהם לרשתות חברתיות ו-70% לטיפול בדוא"ל.
שלל נתונים אלו מצביעים על כך כי משתמשי האינטרנט והסלולר במזרח התיכון שואפים, כיתר המשתמשים בעולם, לחיים נורמליים של הגעה למידע ולתוכנות המשפרים את איכות חייהם, אף תוך נכונות לשלם כספית על כך. נראה כי קיימת מודעות רבה, לפחות בקרב חלקים מהאוכלוסיה המקומית, לטכנולוגיה ובעיקר לזו המקוונת, תוך ניצול יכולות אלו הן לצרכי צרכנות ופנאי והן לשם מחאה ושינוי חברתי ופוליטי.
המזרח התיכון חווה עליה בשיעור השימוש באינטרנט במהלך שנת 2011 כתוצאה מארועי "אביב העמים הערבי". לאור כל האמור לעיל, ניתן לצפות כי במידה ויוסרו ההגבלות הקיימות על גישה לאינטרנט במרבית ממדינות האזור, נראה עליה חדה בשיעור השימוש באינטרנט במזרח התיכון.